zondag 14 januari 2018

12 januari 2018

Nu ik de core set ken was het tijd voor wat nieuwe schepen. Michel had gekozen om Rebels te spelen en dit maakte dat ik Empire zou spelen. Om mijn vloot wat meer keuze te geven heb  ik in de kerstvakantie een paar schepen gekocht:
Imperial Star Destroyer (Het grootste ship met Dart Vader als Commander, een must have)
Gladiator (snel en wendbaar)
Light cruiser (support om de ISD te beschermen tegen flankers)
Raider (Anti squadron)
En om te voorkomen dat Michel Morna Kee (Da Bitch) zou omsmelten: Imperial Fighter Squadron II.

Na de trage VSD acties wilde ik een fun vloot met de IDS en Darth Vader. Het plan was simpel: Op volle snelheid al schietend dwars door de Rebels heen vliegen en op die manier voorkomen dat de Rebels in de flank zouden kunnen aanvallen. Omdat ik snel wilde vliegen en zoveel mogelijk schade wilde doen moest ik zoveel mogelijk zwarte dobbelstenen voor short range en rerolls waar het kan.

Vloot (400 punten)

Imperial I-class Star Destroyer

Darth Vader - Rerolls
Support Officer - Alle dials van de ISD vervangen
Relentles- 2 ipv 3 command dials om sneller te kunnen reageren

Gladiator I-class Star Destroyer

Ordnance Experts  - Reroll zwarte dobbelstenen
Engine Techs - 2 keer vliegen
Assault Concussion Missiles - Extra schade bij een zwarte crit

Demolisher - Eerst vliegen, dan aanvallen

Arquitens-class Light Cruiser

Redundant Shields - Gratis shield repair

Squadrons

Morna Kee VT-49 Decimator
VT-49 Decimator
Maarek Stele TIE Defender Squadron
TIE Defender Squadron
TIE Phantom Squadron

Objectives

Opening Salvo
Hyperspace Assault
Superior Positions

Setup

Michel had de minste punten en koos als objective "Opening Salvo". Het plan was om zo snel mogelijk aan te vallen en om meteen de ton te zetten werd nadat het eerste rebelschip verscheen de Imperial Star Destroyer er recht tegenover gezet. De Rebels kwamen daarna met squadrons waar het antwoord natuurlijk squadrons waren uiteindelijk stond alles recht tegenover elkaar en kon de shoot-out beginnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de  1e ronde

Alle Imperial schepen kwam op volle snelheid (3) aan vliegen. Netjes op 1 lijn. De rebels waren verrast want de afgelopen weken had het gevecht zich, vanuit Empire, rustig ontwikkeld met een snelheid van 1 en dan draaien waarmee de rebels een kans hadden om zicht te positioneren. Dit keer was het anders, de hele rebelvloot staarde in de lopen van de Emprire guns.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de 2e ronde 

Een cluster van schietende schepen de stukken vlogen ervan af. Zwarte crits, opluchting bij de rebels als er blanks waren paniek als ze "ge-Darth-Vaderd" werden en alle blanks werden gererold. De Gladiator vloog onverschrokken de rebel MC-80 Battle Cruiser aan en met behulp van de Engine Techs stopte hij langszij buiten het bereik van de voorste vuurlijn. De ISD was het gevecht aangegaan met de 2 Nebula's en de Cruiser leek buiten het gevecht te blijven en begon scherp in te draaien om zich op de flank van een van de Nebula's te storten. De squadrons vlogen als vuurvliegen overal tussendoor en richten zich op de inkomende rebel squadrons.









Na de 3e ronde


 Na de passage kon de schade worden opgenomen. De rebels waren een Nebula kwijt en de Empire moest de Gladiator inleveren. De overige schepen waren hun shields kwijt en hier en daar was hull damage uitgedeeld. Door het rollen en rerollen duurde de derde ronde langer dan normaal. In de dogfight waren de Imperial piloten superieur aan de rebels en kon de jacht op de rebelschepen beginnen. Gezien de positie van de schepen was de kans heel klein dat de schepen nog  bij elkaar in de buurt zouden komen.










Na de 4e ronde

 De grotere schepen waren de dans om om elkaar heen te draaine begonnen. Het enige schip dat nog wat actie had was de Light Cruiser die samen met Morna Kee de laatste rebel squadrons op ging ruimen.
Maarek Stele en het TIE Defender Squadron probeerde zich in het pad van de ontsnappende rebelschepen te plaatsten om nog een paar laatste schoten te kunnen lossen.















De 5e ronde

Darth Vader had de ISD goed (of net) onder  controle. Het is zeker 3 keer nagemeten door de rebel commander maar de ISD bleef op het speelveld. Millimeter werk maar op de speelmat is op de speelmat 😁.
Samen met de Light Cruiser had Morne Kee het laatste rebel squadron aan stukken geschoten. Maarek Stele en het TIE Defender Squadron waren nog steeds op jacht naar de MC-80. Maar er is meer oefening nodig om goed in het pad te komen van een vluchtend schip.



















Na de 6e ronde

De ISD lande netjes op de Death Star maar de MC-80 was helaas ontsnapt. Maarek Stele en het TIE Defender Squadron hadden niet genoeg schade gedaan maar waren zelf ongeschonden.
Na het tellen van de punten was het een minimale overwinning voor de Empire 224 vs 244.















Analyse

Na de batles om de draai te oefenen was het een verademing om er een keer vol in te gaan. Een ISD is een imponerend schip op het speelveld en het nemen van het risico om de focus te leggen om veel dobbelstenen op korte afstand en zoveel mogelijk rerolls te doen was verschrikkelijk leuk om te doen. Door de kosten van de ISD is het lastig kiezen welke kaarten gebruikt kunnen worden om upgrades op schepen te plaatsen wat weer als voordeel had dat het verlies van een schip geen kostbare gevolgen heeft.  Of deze lijst ooit verder geperfectioneerd zal worden lijkt op dit moment klein maar het was een leuke avond.

maandag 1 januari 2018

28 december 2017

Met 2 Victories zijn de mogelijkheden beperkt (binnenkort toch maar wat schepen bij kopen) en besloot ik om niet zozeer mijn tactiek maar meer de opzet (punten) van de schepen beter te verdelen en te kijken of er nog squadrons waren die nog meer voordeel zouden geven. Ik wilde voorkomen dat als mijn vlaggenschip (de Victory met commander Tarkin) ten onder zou gaan de kosten hoog zouden zijn. De Rebels zouden iets kunnen hebben verzonnen tegen de Victory manoeuvre en de Victory kan wel wat hebben maar de kosten zijn ook hoog.
De squadrons werkte maar ik wilde meer gebruik maken van de Swarm (1 dobbelsteen extra) en de reroll (Howlrunner).  Dengar paste prima in het plaatje (de swarm krijgt counter met de extra dobbelsteen van Howlrunner) en Morna Kee was het enige squadron met rogue dus daar kwam IG-88 bij zodat die 2 samen de Rebel aces konden bezighouden.

De Vloot

Victory II-class Star Destroyer (128 punten)

Grand Moff Tarkin
Expanded Hangar Bay

Victory II-class Star Destroyer(122 punten)

Wulff Yularen
Gunnery Team
Expanded Hangar Bay
Overload Pulse
Enhanced Armament

Squadrons

Colonel Jendon Lambda-class Shuttle
Morna Kee VT-49 Decimator
IG-88 IG-2000
Dengar Punishing One
''Howlrunner'' TIE Fighter Squadron
3x Tie fighter squadron

Setup

 Als 2e speler mocht ik de objective kiezen en de enige waar ik wat in zag was Minefields omdat ik op die manier de Rebels kon dwingen tot een opstelling.  De obstakels en mijnen werden zo geplaatst dat leek alsof de Rebels alleen via de open gaten konden wegvliegen. Aan de verste kant van de Rebel setup area was een mijn geplaatst om de Rebel het gevoel te geven dat hij in een box zat.

Een beetje saai maar de 2 Victories kwamen weer in de hoek om de draai te maken. De squadrons had ik verdeeld waarbij de Tie fighters met Howlrunner en Dengar bij de commander zouden blijven omdat ik daar de aanval op verwachte. Morna en IG-88 zouden bij de andere Victory blijven hangen met en Colonel Jendon om eventueel op afstand de 2 aan te sturen.

Kleine noot: Door deze opstelling met de 2 Victories aan de rand van de setup area "lijkt" het speelveld kleiner. De Rebel speler denkt dat hij niet langs de andere kant bij de Victories kan komen. Is een psychologisch iets want er is ruimte zat.

Na de 1e ronde

De Rebels hadden de vloot gesplitst met blijkbaar het plan dat elke cluster 1 Victory zou aanvallen.
De Victories waren hun draai begonnen en de squadrons bleven dit keer in de buurt van de Victories. De 2e Victory was begonnen met Speed 2 om dit keer te voorkomen dat de 2 Victories naast elkaar uit zouden komen.















Na de 2e ronde

De squadrons waren begonnen met hun dogfights in het midden. De Tie fighters waren druk met de X-Wings en de Rebels hadden besloten om toch al hun capital ships  (1 Nebula en 2x CR-90) op de eerste Victory los te laten om te voorkomen dat de eerste CR-90 tussen de 2 Victories zou komen te zitten.
Deze CR-90 kwam zo hard aanvliegen dat deze in beurt 2 al in de arc van de 1e Victorie zat. Morna en Iggy lagen op positie om de CR-90 op te vangen om zoveel mogelijk van de shields weg te halen. Die ene A-Wing kon nooit een probleem zijn voor deze 2 aces.








Na de 3e ronde

Na eerst korte metten gemaakt te hebben van de CR-90 hadden Morna en Iggy zich (met rogue) teruggetrokken in het pad van de Nebula.
De Rebel Squadrons hadden huis gehouden onder de Tie fighters maar Howlrunner en Dengar waren nog in het gevecht. De Rebels werden weer gedwongen om vlak langs de rand van het slagveld te vliegen wat er voor zorgde dat ze minder bewegelijk waren dan ze konden.













Na de 4e ronde

De draai is gemaakt. De Nebula zit in de achterkant van de 1e Victory en de side arc van de 2e Victory met Morna en Iggy in zijn nek. De 2e CR-90 was iets te vroeg ingedraaid en zat in de side arc van de 1e Victory. De 1e Victory werd belaagd door de Rebel squadrons en schepen maar gezien de hul hoopte ik dat hij in de volgende ronde in ieder geval nog 1x kon vuren en zo zijn huid duur kon verkopen.












Na de 5e ronde

 De 1e Victory is gesneuveld. Helaas was het net niet gelukt om de CR-90 of Nebula aan flarden te blazen maar beide zaten zonder shields.
De Rebel squadrons zaten vast en Morna en Iggy waren nog steeds bezig om de Nebula te bestoken. De overige Rebel squadrons werden vastgehouden door Howlrunner, Dengar en Colonel Jendon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Na de 6e ronde

Helaas de techniek liet me in de steek en helaas geen foto maar in de laatste ronde werd de Nebula opgeblazen door de combo Morna/Iggy/Victory en bleef de rebel met alleen de CR-90 over.

Analyse

De squadron uitbreiding had gebracht wat ik hoopte. Het verlies van de 1e Victory was duurder door de kaarten die erop zaten maar alles had toch nog goed uitgepakt.
De draai manoeuvre  met de 2 Victories werkt en de Squadron combinatie is succesvol. Ik zal blij zijn als ik meer schepen heb waardoor er meer opties komen maar dat wordt pas de 2e week van januari.